Öğretmenlerimize Yönelik Olarak Etkili Sınıf Yönetimi İçin Temel Yöntemler Konulu Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı

Öğretmenlerimize Yönelik Olarak Etkili Sınıf Yönetimi İçin Temel Yöntemler Konulu Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı

Okul Müdürümüz Mehmet Hakan Gül Bey öğretmenlerimizle öğretmenler odasında Etkili Sınıf Yönetimi İçin Temel Yöntemler konusu  ile ilgili bilgilendime toplantısı gerçekleştirdi. Bu toplantı kapsamında aşağıdaki bilgileri öğretmenlerimize aktardı. Etkili sınıf yönetimini oluşturan süreçler ve olumlu-olumsuz etkileyen öğretmen davranışlarına yönelik yeni stratejiler incelenerek değerlendirildi. Toplantı sonrasında etkili sınıf yönetimi için öğretmenlerimize kitap tavsiyelerinde bulunuldu.

" Verimli bir eğitim ortamı oluşturmanın temel taşlardan biri, öğretmenin sınıf kontrolünü sağlamasıdır. İyi yönetilen bir sınıfta öğrenciler içten güdülenir ve derslerde daha başarılı olurlar. Öğretmenler sınıfın kontrolünü ele alırken mini bir toplum modeli oluşturmalıdır. Aynı zamanda sınıf kontrolünü kolaylaştırmak için öğretmenlerin öğrenci odaklı bir sınıf düzenlemesi yapması gerekir. Düzenleme yaparken aşağıdaki hususlara dikkat edilirse oldukça keyifli öğrenme ortamları ortaya çıkacaktır.

1 – Sınırları ve kuralları öğrencilerinizle birlikte oluşturun:

Toplumun her alanında düzeni sağlamak için birtakım kurallara ihtiyacımız vardır. Bu kuralları sınıf ortamına da taşımak gerekmektedir. Sınıf düzenini sağlamak için kuralların öğrenciyle birlikte planlanması, öğrencilerin kurallara daha çok uymasını sağlar. Öğrencilerinizle birlikte oluşturulan kurallar sınıfın görünür bir yerinde bulundurulmalıdır.

2 – Öğrencilerinize Problem çözme becerisi kazandırın:

Günümüzde yaşadığı problemi en hızlı ve hasarsız şekilde çözebilen bireylerin hayatta daha başarılı oldukları gözlemlenmektedir. Öğrencilerin değişen ve gelişen hayat şartlarında problem çözme becerilerinin en çok geliştiği yer sınıf ortamıdır.

Her problemin birden çok çözüm yolunun olduğunu öğrenciler sınıf ortamında gözlemlerler.  Problemlerin çözüm yollarını öğretmen- öğrenci işbirliği ile aramak sınıf kontrolünü ele almada etkilidir.

3 – Tutarlı olun:

 Öğretmen tutum ve davranışlarında ne kadar tutarlı olursa, öğrenciler öğretmenine o kadar güven duyar. Derste yapılmasına izin verilmeyen bir davranışa, başka gün izin verilmesi öğrencilerin  kurallara uymadaki istikrarını olumsuz etkiler.   

4 – Öğrencilerinize kendilerini iyi hissetmelerini sağlayın:

Etkili Sınıf Yönetimi

Öğrenciler, mutlu ve rahat oldukları ortamlarda kendilerini daha iyi ifade ederler. Bu nedenle sınıfta öğrencilerin kendilerini iyi hissedecekleri ortamlar oluşturmakta  fayda vardır. Öğrencilerin öğrenmelerini kolaylaştırmak için sınıf içi ilişkilerin düzenlenmesi, zamanın etkili kullanılması öğretme sürecini etkili ve verimli hale getirir.

5 – Sınıfınızda Önleyici Model yaklaşımını benimseyin:

Önleyici tutum, geleceği tahmin ederek , istenmeyen davranış oluşmadan önlemeye dayalıdır. Sınıf içinde de ortaya çıkabilecek bazı sorunları (Örneğin yer düzeni) önceden tahmin edebilen ve önlem alan bir öğretmen, sınıf yönetiminde daha fazla kontrol sağlar. Eğer sınıfta istenmeyen bir davranış varsa, o davranışın pekiştireci de mutlaka sınıfta vardır. Olumsuzluğun üstüne gitmektense o olumsuzluğu ortadan kaldırmak için davranışı etkileyen pekiştireci yok etmek daha faydalıdır.

6 – Ben dilini kullanmaya gayret edin

Öğrencinin olumsuz bir davranışı karşısında ‘’Sen Dili’’ yerine ’’Ben Dili’’ni kullanmak olumlu davranışın görülme sıklığını arttıracaktır. Örneğin “Ödev yapmıyorsun” demek yerine, “Ödevlerini önemsememen beni üzüyor” veya “ders çalışmadığını düşünüyorum” gibi  ifadeler sınıfın kontrolünü sağlamada yardımcı olur.

7 – Öğrencilerinize derslerinizde küçük sürprizler yapın:

Öğrencilerinize küçük sürprizler yaparak onlarla olan  bağınızı daha da arttırabilirsiniz. Sınıfta eğlenebilecekleri etkinlikler düzenlemek, hayranı oldukları bir kişiyi sınıfa davet etmek, Sevdikleri bir filmi ya da Youtuber videosunu beraber izlemek, sınıf turnuvaları (Satranç, Voleybol, Futbol vs…) düzenlemek vb..  "

Sınıf Yönetimi İçin Kitap Tavsiyeleri:

  • Öğretmen Olmak Bir Can’a Dokunmak – Doğan Cüceloğlu ve İrfan Erdoğan
  • Savaşçı – Doğan Cüceloğlu
  • Sınıf Yönetimi – Münire Erden
  • Var mı Beni Anlamak İsteyen – Nevzat Tarhan
  • Öğretmenim, Lütfen Bu Kitabı Okur musun! – Halil Yılmaz
  • Duygusal Zeka – Daniel Goleman

11.05.2023 72

20-03-202320-03-202320-03-202320-03-2023